VVS- och fastighet
VVS- och fastighetsprogrammet (VF) vänder sig till dig som vill arbeta med de tekniska system i byggnader som svarar för värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp. Efter utbildningen kan du börja jobba direkt eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.
På VF-programmet lär du dig installation, felsökning, reparation, drift, underhåll, reglerteknik och energioptimering. Du tränar dig i att möta andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för deras behov. Du lär dig också förvalta och underhålla tekniska anläggningar och system. Du fördjupar dina kunskaper om hur man använder resurser effektivt för att spara energi och ta hänsyn till miljön.
På ED finns väl anpassade lokaler med modern och ändamålsenlig maskinutrustning och lärare med god utbildning och gedigen erfarenhet inom yrkesområdena. Under din studietid kommer du att arbeta med olika projekt, både individuellt och i grupp.
Praktiska och teoretiska övningar varvas för att ge dig helhet i utbildningen. En del av utbildningen kommer du att utföra på en fysisk arbetsplats — kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under de tre åren ingår minst 15 veckor APL där du också får en möjlighet att knyta kontakter för sommarjobb. Målet är att du efter avslutad utbildning ska vara eftertraktad och attraktiv på arbetsmarknaden, vill du däremot studera vidare finns det även möjligheter till detta.

"Hör att det är mycket bra på ED och höga studier och framför allt fanns det ju VVS här och det är det jag var inriktad på från början. Inom VVS finns det mycket jobb."
- Dennis Walkendorff, VF 2018
Ämnesfördelning
VVS- och fastighetsprogrammet, poängplan 2021/2022
2500 poäng fördelas på gymnasiegemensamma, programgemensamma, inriktinings-, fördjupnings- och övriga kurser.

Backlund Wengbrand, Erik
Rektor

Hartvigsson, Lena
Studie- och yrkesvägledare