Jönköpings kommun

Att vara en del av ED

Förutom vårt breda utbud av gymnasieutbildningar försöker vi leva upp till att skapa möjligheter för dig som elev på olika sätt. Detta genom att erbjuda olika typer av samarbeten, collegesäkrade utbildningar, akademiska tävlingar och mycket mera.

AI och robotics

Som första skolan i Sverige har ED Sveriges första - och kanske enda - förstelärare med fokus på AI. Vi har kursen Artificiell Intelligens på schemat och vi ser att hantering av AI är en kompetens våra elever kommer behöva i framtiden. Kursen är skräddarsydd för dig som är nyfiken på framtidens teknologi och vill ligga steget före.

ED Robotics är Erik Dahlbergsgymnasiet robotklubb som grundades 2022 med bland annat målet att ge ED: s elever möjligheten att delta i spännande och lärorika robotprojekt. Klubben medlemmar får en chans att göra en betydande inverkan på ett komplext, multidisciplinärt och flerleds ingenjörsprojekt på en nivå som de flesta gymnasieelever normalt inte möter i sin undervisning.

Vill du läsa mer om ED robotics kan du klicka här. Länk till annan webbplats.

Akademiska tävlingar

Våra elever har varit mycket framgångsrika i både nationella och internationella tävlingar. Kemiolympiaden är en tävling där elever från hela Sverige tävlar i sina kemikunskaper. Vi har placerat oss väl flera år och dessutom haft elever med i landslaget vid några tillfällen. Även biologiolympiaden samt Wallenbergs fysikpris är tävlingar ED har lyckats mycket bra i de senaste åren. Elevföreningen ED Robotics deltog som enda svenska lag i världens största robottävling i USA under våren 2024 och tog hem Rookie All-star reward.

Hjälp och stöd i studierna

Alla elever kan behöva extra hjälp i sina studier. ED satsar mycket på att kunna erbjuda stöd när eleverna behöver det, oavsett om det är inför ett prov eller ett moment som upplevs som svårare. Vi erbjuder resurspass med alla lärare en gång i veckan och studiecafé med flera lärare ytterligare två gånger i veckan.

Internationella kontakter

På ED finns en Internationell Koordinator som har som uppgift att inspirera och medverka till att skapa globala kontakter i olika former samt att starta upp olika internationella projekt för elever, lärare och övrig skolpersonal.

Vi är öppna för våra elevers egna idéer och vår internationella koordinator finns tillgänglig på skolan för att du ska kunna få veta mer om olika möjligheter. Sedan 2012 har internationella utbyten gjorts, till över 15 olika länder, för över 30 elever och 40 personal. En del av de internationella utbyten som görs på ED finansieras av EU-medel från Erasmus+.

Vidare har ED även utbyte med bland annat Teneriffa i Spanien, där elever och lärare från ED åker på besök. De får lära sig om kulturen, öva språket och besöka sevärdheter för att senare under året ta emot elever från de besökta orterna hemma i Sverige.

Vill du läsa mer om Erasmus+ kan du klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ung Företagsamhet, UF

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som ger gymnasieelever möjlighet att utveckla sin företagsamhet och kreativitet. Ung Företagsamhet finns över hela Sverige och arbetar varje dag för att fler ungdomar ska se och förstå sin egen företagsamhet, sedan 1980 har över 420 000 gymnasieelever drivit UF-företag.

Varje år deltar tusentals unga entreprenörer på regionala mässor runt om i landet, de tävlar i olika kategorier som Årets vara, Årets säljare och Årets UF-företag. Vinnarna som koras i regionerna deltar sedan på SM i Ung Företagsamhet som årligen arrangeras i Stockholm i maj där cirka 250 UF-företag är med tävlar.

På ED har flera av våra elever haft mycket fina framgångar med sina UF-företag både regionalt och nationellt. Vi är den skola i regionen som har flest UF-företag och flera av företagen har vunnit fina priser på UF-mässan. 2024 blev ED även Årets UF-skola i regionen. Året dessförinnan vann dessutom ett av våra företag SM-guld i kategorin Årets ekologiska hållbara UF-företag.

Vill du läsa mer om UF kan du klicka här. Länk till annan webbplats.

Teknikcollege

Erik Dahlbergsgymnasiets Teknikprogram är en del av Teknikcollege Södra Vätterbygden. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

Vill du läsa mer om Teknikcollege kan du klicka här. Länk till annan webbplats.

VVS-college

Erik Dahlbersgymnasiet är ett branschcertifierat VVS-college. Som VVS-college har vi ett nära samarbete med företag och branschen. Olika VVS-företag bjuds in att delta på skolans programråd och är med och bedömer elevernas gymnasiearbete. På så sätt får vi som gymnasieskola företagens syn och företagen får en bra insyn hur utbildningen går till och vad eleverna lär sig.

Ett branschcertifierat VVS-college ger eleverna förutsättningarna att få de kunskaper som företagen förväntar sig att de ska ha när de slutar skolan. Elever från ett VVS-colleget är attraktiva för företag som erbjuder praktikplatser och anställning efter utbildningen.

Vill du läsa mer om VVS-college kan du klicka här. Länk till annan webbplats.


Vård- och omsorgscollege

Erik Dahlbersgymnasiet ingår i Vård- och omsorgscollege. Vård-och omsorgscollege innebär en samverkan mellan arbetsgivare, utbildare och fackförbund. Syftet är att möta framtidens kompetensbehov inom vård och omsorg med kvalitetssäkrade och attraktiva utbildningar. Ambitionen är att höja statusen för yrken inom vård och omsorg.

Elever som studerar på en skola som är ett certifierat Vård- och omsorgscollege får diplom som visar att de har läst en utbildning som är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning.

Vill du läsa mer om Vård- och omsorgscollege kan du klicka här. Länk till annan webbplats.