Jönköpings kommun

Vård- och omsorg

Är du intresserad av att arbeta med människor? Vård- och omsorgsprogrammet (VO) vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg eller med personer som har funktionsnedsättning. Efter utbildningen kan du börja jobba direkt eller fortsätta studera inom högskola eller yrkeshögskola.

VO-logotyp.

Vård-och omsorgscollege

Vård- och omsorgsprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet är ett certifierat vård-och omsorgscollege (VO-college) vilket innebär att utbildningen är kvalitetssäkrad och har en nära samverkan med arbetslivet. Det är en nationell kvalitetsstämpel som innebär en samverkan mellan arbetsgivare, utbildare och fackförbund. Syftet är att möta framtidens kompetensbehov inom vård och omsorg med kvalitetssäkrade och attraktiva utbildningar. Ambitionen är att höja statusen för yrken inom vård och omsorg.

Elever som studerar på en skola som är ett certifierat VO-college får diplom som visar att de har läst en utbildning som är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning.

Läs mer om VO-college här Länk till annan webbplats.

Om programmet

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram, som leder till en yrkesexamen och grundläggande behörighet, eller särskild behörighet, till högskola. Du får en utbildning, som ger dig kunskaper och färdigheter inom vård- och omsorgsarbete. Utbildningen utgår från en människosyn som betonar alla människors lika värde. Några av de kurser du kommer att läsa är Omvårdnad, Anatomi och fysiologi, Hälso- och sjukvård och Social omsorg.

På Vård- och omsorgsprogrammet lär du dig bemöta och vårda människor på ett
professionellt sätt. Programmet passar dig som är intresserad av människors hälsa och vill fördjupa dina kunskaper om arbete inom vården. Du får lära dig grundläggande färdigheter som krävs för att arbeta inom hälso- och sjukvården.

Du gör en del av din utbildning på en arbetsplats, vilket kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under utbildningen gör du 18 veckors APL inom kommunens och regionens olika verksamheter som till exempel; psykiatri, funktionshinderomsorg, hälso- och sjukvård samt äldreomsorg. Under dina 18 veckor av APL får du praktisk erfarenhet inom olika verksamheter, möjlighet att prova på yrket och knyta värdefulla kontakter för framtiden.

Efter gymnasiet

Efter studenten kan utbildningen leda till arbete på sjukhus, vårdcentral hemsjukvård, arbete inom särskilda boendeformer, daglig verksamhet, hemtjänst, personlig assistans, som elevassistent eller arbete inom psykiatrin.

Vill du utbilda dig vidare till exempelvis specialistundersköterska kan du efter din studentexamen läsa vidare på en yrkeshögskola. Vill du istället utbilda dig till bland annat socionom, arbetsterapeut eller tandhygienist kan du under tiden du studerar på ED få grundläggande högskolebehörighet genom att läsa Engelska 6 och Svenska 3. Är du istället ute efter en särskild högskolebehörighet, för att exempelvis vidareutbilda dig till sjuksköterska, får du det genom att lägga till Matematik 2 på ditt individuella val.

Alumner

Vad har du tagit med dig från ED?
Från mina år på Erik Dahlbergsgymnasiet har jag tagit med mig kunskap, lärdomar och erfarenheter men också vänner, empati och bemötande till andra människor.
Ida S, tidigare VO-elev.

Vad har du tagit med dig från ED?
Vård och omsorgsprogrammet har förberett mig väl både praktiskt och teoretiskt inom omvårdnad och medicin. Praktiken under gymnasiet gav mig erfarenheter som jag bär med mig än idag. Lärarna på ED hade en förmåga att se varje elev och anpassa undervisningen för att nå alla elever. Lärarna fick mig att tro på mig själv, utan dem hade jag aldrig varit där jag är idag.
Ida L, tidigare VO-elev.

Borka, Jon

Rektor

Vård- och omsorgsprogrammet
Yrkesintroduktionsprogrammet

036 - 10 61 14