Jönköpings kommun

Ekonomi

Ekonomiprogrammet (EK) vänder sig till dig som vill lära dig mer om ekonomi och näringslivet. Du lär du dig starta, driva och utveckla ett företag och en del av utbildningen tillbringar du på ett fadderföretag. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden på högskolan.

Utgångspunkten på EK är entreprenörskapet. Under år två och tre är du på ett fadderföretag. På fadderföretaget tillämpas teoretiska kunskaper praktiskt och du får möjlighet att knyta kontakter med näringslivet. Du får chansen att stärka dina entreprenöriella förmågor och din sociala kompetens. Utöver att du är delaktig i projekt som fadderföretaget arbetar med kommer du även att göra ditt gymnasiearbete hos dem.

EK erbjuder dig en bra skolmiljö och engagerade lärare. Vi jobbar med entreprenörskap där du får starta och driva ett Ung Företagsamhet (UF-företag) och utveckla din idé till färdig produkt för marknadsföring och försäljning. På ED har flera av våra elever haft mycket fina framgångar med sina UF-företag både regionalt och nationellt. ED är den skola i regionen som genom åren har varit en av de mest framgångsrika i UF-sammanhang.

Inriktning ekonomi

Inom inriktning Ekonomi jobbar vi mycket med att träna upp din kreativitet och förmåga att samarbeta, du får chansen att lära dig att ta ansvar och omsätta idéer i praktisk handling. Du lär dig om företagsekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation.

Dina entreprenöriella förmågor får du särskilt chansen att utveckla inom programfördjupningen Entreprenörskap. Här läser du kurserna Marknadsföring, Affärsjuridik samt Engelska 7.

Efter gymnasiet

EK ger dig bra möjligheter för framtiden. Efter dina tre år har du lärt dig hur man startar, driver och utvecklar ett företag samt fått behörighet till ett stort antal högre utbildningar.

Efter att du tagit studenten från EK-programmet kan du vidareutbilda dig till exempelvis civilekonom, advokat, nationalekonom, marknadsförare, journalist, projektledare eller lärare.

"Jag hade bara hört gott om ED och EK på ED passade in med mina intressen och ambitioner. Ekonomi har alltid intresserat mig och jag har hört mycket gott om av äldre kompisar."

- Joel Svensson, EK 2018

Ämnesfördelning

  • Språkämnen, 28%
  • Samhällsvetenskapliga ämnen, 16%
  • Matematik, 12%
  • Naturvetenskapliga ämnen, 4%
  • Ekonomiska ämnen, 24%
  • Övrigt och valbart, 16%

Backlund Wengbrand, Erik

Rektor

Gårdving Stenered, Johanna

Studie- och yrkesvägledare