Jönköpings kommun

Ekonomi

Ekonomiprogrammet (EK) erbjuder dig det bästa av två världar, skolan och näringslivet. På Ekonomiprogrammet får du lära dig att starta och driva ett företag.

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet kommer du ha kunskaper för högskolestudier inom främst ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden.

På Ekonomiprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet satsar vi mycket på Ung Företagsamhet (UF). På UF får du starta och driva ett eget företag. Flera av våra elever har haft mycket fina framgångar med sina UF-företag både regionalt och nationellt. ED är den skola i regionen som har flest UF-företag. Utgångspunkten på EK är entreprenörskapet.

Inriktning ekonomi

Inom inriktning Ekonomi jobbar vi mycket med att träna upp din kreativitet och förmåga att samarbeta, du får chansen att lära dig att ta ansvar och omsätta idéer i praktisk handling genom bland annat UF-företag.

Dina entreprenöriella förmågor får du särskilt chansen att utveckla inom programfördjupningen Entreprenörskap. Här läser du kurserna Marknadsföring, Affärsjuridik samt Engelska 7 eller Rätten och samhället.

Inriktning juridik

Inom inriktning Juridik lär du dig rättssystemets uppbyggnad, lagar inom privat- och affärsjuridik samt vad som händer om man bryter mot dem. Vi tränar dina teoretiska kunskaper genom att praktiskt lösa juridiska problem. Du skapar juridiskt bindande dokument, träffar personer som advokater, konsumentvägledare och besöker tingsrätten. Du driver UF-företag och blir bra på presentationsteknik.

Din entreprenöriella förmåga har du chansen att utveckla inom programfördjupningen. Här läser du kursen Entreprenörskap och företagande, men fördjupar dig även inom det juridiska området med kurserna Straff- och processrätt och Kriminologi. Vill du inte läsa den senare kursen kan du ersätta den med Engelska 7.

Efter gymnasiet

EK ger dig bra möjligheter för framtiden. Efter dina tre år har du lärt dig hur man startar, driver och utvecklar ett företag samt fått behörighet till ett stort antal högre utbildningar.

Efter att du tagit studenten från EK-programmet kan du vidareutbilda dig till exempelvis civilekonom, advokat, nationalekonom, marknadsförare, journalist, projektledare eller lärare.

Alumner

Edvin som tittar in i kameran.

Andersson Edvin
gick Ekonomiprogrammet på ED och tog studenten 2020.

Vad gör du idag?
Idag studerar jag till ämneslärare på Jönköping University.

Vad har du tagit med dig från ED?
ED och ekonomi har hjälpt mig att våga testa nya saker samt att tro på mig själv och det jag gör. Även om jag inte studerar något som rör de specifika ekonomiämnena för tillfället, så har Ekonomiprogrammet på ED gett mig breda kunskaper kring diverse ämnen samt låtit mig testa på saker jag aldrig skulle ha vågat annars. UF var ett ämne jag först kände inte skulle påverka mig, men blev i slutändan det som påverkade mig mest. Du driver inte bara ett företag, utan under sista året så får du känna på ansvar på riktigt samt att man får ta sina egna beslut. Det kan låta svårt, men med de förkunskaper du fått från lärarna på skolan under de tidigare åren, så kommer man ha tillräckligt med kött på benen för att klara UF riktigt bra, samt att klara sig efter gymnasiet för vidare studier eller arbete.

Isa håller i ett padelraket och ler mot kameran.

Almgren Isa
gick Ekonomiprogrammet på ED och tog studenten 2017.

Vad gör du idag?
Idag studerar jag på Jönköping University där jag läser Human Resources med inriktning företagsekonomi. Vid sidan av arbetar jag med administration och kundservice på Padel Arena Jönköping.

Vad har du tagit med dig från ED?
Min tid på EK-programmet på ED har gett mig väldigt mycket kunskap som jag använder både på min arbetsplats och i mina studier. Genom fadderföretag och UF-företag har jag fått med mig mycket erfarenhet som är bra att ha med på CV:t till framtida arbeten och som även hjälper mig i många situationer i mitt liv idag. EK-programmet har gett mig en väldigt bra grund för kommande arbetsliv och jag är idag väldigt tacksam att jag valde just den utbildningen.

Bäckman, Lena

Rektor

036 - 10 62 05