Jönköpings kommun

ED-bibliotekarie på konferens i Dubrovnik

ED:s bibliotekarie håller föreläsning.

21-25 oktober var EDs skolbibliotekarie Emmelie på en skolbibliotekskonferens i Dubrovnik. Torsdagen den 24 oktober hade hon en föreläsning om EDs skolbibliotek. Hon lyssnade även på intressanta föreläsningar och deltog i spännande workshops.

Den internationella skolbibliotekskonferensen IASL arrangeras varje år och hölls detta år i Dubrovnik den 21-25 oktober. Årets tema var "CONVERGENCE – EMPOWERING – TRANSFORMATION: SCHOOL LIBRARIES". Emmelie, en av våra skolbibliotekarier, fick ett stipendium från fackförbundet Vision för att delta och föreläsa om Erik Dahlbersggymnasiets skolbibliotek. Föreläsningen har hon skapat tillsammans med skolans andra skolbibliotekerie, Ulrika, och skolans lektor, Therése. Föreläsningen handlade om vårt skolbibliotek och hur vi samverkar med olika funktioner på skolan så som lärare, specialpedagoger, IT-pedagoger och fritidsledare.

Under veckan lyssnade Emmelie även på intressanta föreläsningar och deltog i workshops. Det var bland annat workshops om hur man kan göra om i biblioteket och hur man kan använda sociala medier. Det var föreläsningar om hur man kan förnya biblioteksrummet (från traditionellt till mer kreativt), vad man kan ha för aktiviteter i biblioteket, hur man kan samarbeta med bibliotek från andra länder med mera. Veckan innehöll också guidade turer i gamla stan och besök på bibliotek.

På konferensen deltog 250 personer från 45 olika länder runt om i världen. Det var intressant och givande att träffa skolbibliotekarier från så många olika länder och se likheter och skillnader kring hur vi arbetar och hur våra biblioteksrum ser ut.