Jönköpings kommun

ED-alumner

Här berättar några ED-alumner vad de gör idag samt vad de har för framtidsplaner.

ED-alumn Maria Terzic.

Maria Terzic, SA 2015

Då jag började SA på ED märkte jag nästan direkt att jag inte skulle ångra mig, då det på ED fanns duktiga lärare. Under tiden på ED fick jag träning i att skriva akademiskt och utvecklades även som ledare, vilket hjälper mig idag då jag pluggar till lärare på Jönköping University. Jag blev inspirerad av ED:s lärare till att själv bli lärare. De väckte min livslånga lust att lära mig och de visade mig vad det innebär att vara en bra lärare! I framtiden ser jag mig i en fungerande och utvecklande skolmiljö, med position som lärare, med sikte på att bidra till en trygg skola med eleven i fokus.

ED-alumn Miranda Axelsson.

Miranda Axelsson, SA 2015

Jag har alltid varit intresserad av samhällsvetenskapliga ämnen och hade hört att ED var en bra skola, så SA på ED var ett självklart val. Genom att ha läst på ED har jag fått en stabil grund att stå på. Detta gjorde att steget mellan gymnasiet och universitet inte var så stort. Idag studerar jag till jurist vid Örebro universitet. Att kunna arbeta på ett självständigt sätt, ta ansvar och vara källkritisk är bara några av många saker jag har med från mina år på ED. I framtiden vill jag jobba som jurist med fokus på genusfrågor eller mänskliga rättigheter.

ED-alumn Fanny Weiler-Hagelin.

Fanny Weiler-Hagelin, NA 2014

ED har ett av landets bästa naturprogram, så valet av NA på ED var inte svårt. Tiden på ED utvecklade mig både som person och gav mig kunskaper som jag haft mycket nytta av senare i arbetslivet. Jag har alltid velat jobba med djursjukvård, men efter studenten testade jag flera olika jobb och av en slump började jag jobba som vikarie inom skolan. Det var perfekt! Nu läser jag till F-3-lärare. I framtiden vill jag gärna kombinera mitt jobb som lärare med att skriva och illustrera barnböcker.

ED-alumn Johannes Eklund.

Johannes Eklund, SA 2014

På ED fann jag min passion i livet, nämligen beteendevetenskap, mycket tack vare mina mentorer. Åren på ED gav mig även förberedande kunskaper som jag nyttjat både i yrkeslivet som i mina vidare studier. Jag studerar idag på Hälsohögskolan i Jönköping vid Socionomprogrammet. Mitt intresse för psykologi och psykoterapi motiverar mig till att fortsätta mina studier på högskolan och i framtiden planerar jag att forska inom dessa områden. Kanske genomför jag i framtiden en masterutbildning.

ED-alumn Johannes Polland.

Johannes Polland, SA 2014

På ED började mina studier till ekonom. Tiden på ED präglades av trygghet, motivation och kunskap. På SA fick jag en inblick i olika akademiska områden. Med stöttande lärare och goda klasskompisar var min tid på ED en minnesvärd del av mitt liv. Det fanns en öppenhet i undervisningen som starkt bidragit till att öka min självkänsla. Idag studerar jag Ekonomie kandidatprogrammet i Lund. Det finns flera karriärmöjligheter inom ekonomi och ett yrke inom revision känns just nu lockande.

ED-alumn Daniel Wingren.

Daniel Wingren, SA 2014

Jag läste SA med inriktning beteendevetenskap och utbildar mig idag till lärare vid Linköpings Universitet. Från tiden på ED har jag med mig ämneskunskap, men även fördelar i studieteknik från själva upplägget på SA. På ED hade vi till del ett lektionsupplägg som liknar universitetets med föreläsningar kopplade till kurslitteratur, följt diskussion och arbete i grupp. Det har gjort att jag lätt kom in i mina studier i Linköping. Även innehållet i kurserna känns igen i några av de större pedagogikkurserna. I framtiden ser jag mig verksam som lärare på en grundskola i Sverige.

ED-alumn Frida Weiler-Hagelin.

Frida Weiler-Hagelin, NA 2013

Redan som mycket liten drömde jag om att bli veterinär. Att välja NA på ED var därför en självklarhet för mig. ED hade mycket bra rykte och lärarna verkade ha stor kompetens. ED levde upp till sitt rykte och det är ett val jag aldrig har ångrat! Kunskaperna jag fick med mig från tiden på ED har varit till stor hjälp under de fortsatta studierna. Idag studerar jag till mitt drömyrke – veterinär. I framtiden arbetar jag förhoppningsvis på en smådjursklinik med att hjälpa våra fyrbenta vänner.

ED-alumn Haris Puskas.

Haris Puskas, VF 2013

Mitt val att gå VF på ED med inriktning kyla och det arbete jag har idag känns helt rätt. Utbildningen på ED med APL och det praktiska arbetet var roligt och vi använde moderna verktyg och utrustning. Lärarna var bra och vi hade bra sammanhållning i klassen. Jag jobbar idag som kyltekniker, med service och underhåll på ventilation och kyla. Jag är anställd som självgående tekniker med egen bil och kundansvar.

ED-alumn Johannes Alvekrans.

Johannes Alvekrans, TE 2013

Jag valde TE på ED då det kändes roligt med arkitektur och andra teknikämnen. Idag studerar jag till ortopedingenjör på Hälsohögskolan i Jönköping. Från min tid på ED så har jag användning för mina kunskaper i biologi, matte, kemi och fysik, men även att skriva rapporter. ED var också jättebra på att anpassa mina studier när jag var utbytesstudent mellan tvåan och trean. I framtiden arbetar jag som ortopedingenjör i Sverige eller någonstans ute i Europa. Jag kan även tänka mig att studera vidare till en masterexamen i ortopedteknik.

ED-alumn Alba Sadikovska.

Alba Sadikovska, TE 2012

TE på ED valde jag för att jag alltid varit intresserad av teknik. Sedan har jag också gillat fysik och matte sedan jag var liten. Valet påverkades också av att ED har ett väldigt bra rykte som skola. Idag arbetar jag som maskiningenjör på Husqvarna AB:s utvecklingsavdelning. Jag har haft nytta av alla ämnena som jag läste på ED, dessutom har jag haft stor nytta av den studieteknik som jag lärde mig på ED. I framtiden så kommer jag ha ett jobb som maskiningenjör, förhoppningsvis utomlands.

ED-alumn Lizette Edfeldt.

Lizette Edfeldt, NA 2012

Idag är jag utbildad journalist och jobbar på Lilla Aktuellt på SVT och jag har givit ut boken ”Brännmärkt”. Jag valde NA på ED för att jag inte var säker på vad jag ville göra med min framtid, men jag visste att NA var en bra utbildning för om man ville läsa vidare. Från ED-tiden fick jag med mig stresstålighet och kreativitet samt att NA förberedde mig inför mina framtida studier, trots att de hade annan inriktning än just NA. ED-lärarna var också helt fantastiska och stöttande. I framtiden har jag utvecklat mig som reporter, eller programledare. Jag kommer även ha givit ut fler böcker.

ED-alumn Emanuel Nilsson.

Emanuel Nilsson, EK 2010

Jag valde EK på ED då jag ville läsa entreprenörskap i kombination med naturämnen. ED:s goda rykte, som en seriös och bra skola, spelade även in. Idag jobbar jag som entreprenör, föreläsare och investerare. Från ED har jag med mig kunskap om näringslivet. Jag har startat tre företag sedan studenten, sålt ett, gått in i väggen en gång, tagit en time-out och hittat nya strategier för att prestera och samtidigt må bra. I framtiden har jag nog utvecklat mitt föreläsande samt att mina investeringar har vuxit och att vi har startat ännu fler projekt.

ED-alumn Denis Golubovic.

Denis Golubovic, TE 2010

Jag valde TE på ED då jag kunde kombinera de tekniska och naturorienterande ämnena. ED gav mig en bra grund att stå på inför min universitetsutbildning, samt hjälpte mig att veta vad jag ville jobba med. Efter gymnasiet pluggade jag till civilingenjör inom IT och arbetar idag som IT-konsult på Cybercom. Här utvecklar vi mjukvara och system som steg på vägen mot självkörande bilar. I min vardag utvecklar, programmerar och testar jag funktionalitet i detta system. I framtiden så kanske jag är i nytt projekt, gissningsvis inom e-sport, då det är både spännande och snabbt växande.

ED-alumn David Ahlstrand.

David Ahlstrand, NA 2010

Jag valde NA på ED då jag hört att ED:s kemi på NA var extra bra. Idag studerar jag på ett naturvetenskapligt program i kemi vid Lunds universitet. Tiden på ED gjorde mig verkligen beredd för vidare studier. När det dyker upp "nya" moment, så känner jag ofta igen det från gymnasiet vilket gör att jag kan fokusera mer på det som verkligen är nytt för mig vilket har underlättat för mig att prestera bra på kurserna. I framtiden har jag nog påbörjat en doktorandutbildning inom kemi, eller så har jag ett arbete inom kemiindustrin.