Erik Dahlbergsgymnasiet
Jönköping kommun
Program

Gymnasieingenjör - webbutveckling

Vill du bli gymnasieingenjör kan du söka ett fjärde tekniskt år (T4) vid Erik Dahlbergsgymnasiet. Utbildningen sträcker sig över två terminer, är profilerad mot webbutveckling och leder till en gymnasieingenjörsexamen.

Tonvikten ligger på mjukvaruutveckling med inriktning mot webbaserade system. Den här profilen ska möta arbetslivets behov av gymnasieingenjörer med kunskap inom IT-sektorn. Tanken är att du ska få kunskaper för att kunna jobba inom yrken som hanterar mjukvaru- eller systemutveckling alternativt IT-administration, exempelvis som webb- och apputvecklare, programmerare eller IT-konsult.

På gymnasieingenjörsutbildningen får du
bland annat lära dig att programmera objektorienterat med C#. Vi bygger webbaserade system med ASP.NET & SQL Server. Vi använder versionshantering och lär oss samarbeta med git & GitHub. Vi skapar responsiva webbplatser med HTML, CSS & JavaScript samt arbetar teambaserat i projekt med agila metoder. Vi lär oss dra nytta av Visual Studio och andra verktyg.

Studier på ED varvas med arbete på en praktikplats, då det i utbildningen ingår minst 10 veckors praktik. Skolan samarbetar med en del av regionens IT-företag, vars representanter också är med och formar utbildningens innehåll för att anpassa det mot nuvarande och framtida behov på arbetsmarknaden. Yrkesprognosen för mjukvaru- och systemutvecklare i Sverige är mycket god både på kort och lång sikt. Tanken med utbildningen är att du skall kunna gå ut i yrkeslivet direkt efter ett år men du kommer även ha stor nytta av dina kunskaper om du väljer att sedan gå vidare till högskola eller universitet.

Under T4-året läser du 900 poäng, kurserna följer nedan (med reservation för förändringar):

  • Programmering 2
  • Datalagring
  • Mjukvarudesign
  • Webbutveckling 3
  • Webbserverprogrammering 2
  • Gymnasieingenjören i praktiken
  • Tillämpad programmering
  • Examensarbete

Om det är så att du redan har med dig någon/några av dessa kurser från tidigare studier, så löser vi det genom att ersätta dessa kurser med andra som gäller för gymnasieingenjörsutbildningen.

Gymnasieingenjörsstudenterna har ett eget rum där både föreläsningar och egna studier genomförs. Rummet har lite mer av en kontorskänsla än ett vanligt klassrum och det finns tillgång till bland annat kylskåp, mikrovågsugn och kaffebryggare. Du får låna en laptop under ditt studieår och vi ser även till att ordna extra skärm, tangentbord och mus – så att det verkligen blir en arbetsstation! Mjukvarulicenser och programvaror från bland annat Microsoft, Adobe och Jetbrains ordnar skolan åt dig. På gymnasieingenjörsutbildningen arbetar flera av skolans IT-lärare som tillsammans har lång erfarenhet av både undervisning och mjukvarubranschen i Jönköping. Dessutom blir handledare ute på praktikplatserna en stor tillgång för dig som student.

Det finns 16 platser tillgängliga inför läsåret 18-19. Under utbildningstiden kan du vara berättigad till studiehjälp eller studiemedel från CSN beroende på hur gammal du är (se mer på csn.selänk till annan webbplats).
Du kan söka till gymnasieingenjör fram till och med det år du fyller 22. Du är behörig till utbildningen om du har en gymnasieexamen från Teknikprogrammet (oavsett inriktning). Vi har krav på  att du har med dig kurserna Programmering 1 och Webbutveckling 1. I övrigt tillämpas betygskonkurrens om antalet sökande överstiger platsantalet.

Ansök här, genom att följa denna länk kommer du till ansökan >>.öppnas i nytt fönster

Vill du veta om du har rätt behörighet eller vill ha mer information om T4 på ED, maila TE:s rektor Margareta Pilgard eller SYV Karin Röstedal. (alt tel 036107698)

Dela p Facebook Dela p Twitter Pusha sidan Dela p Myspace Kom ihÂg sidan
Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00

Ansvarig
Göran Isberg

Synpunkter på webbplatsen
Om cookies
Till www.jonkoping.selänk till annan webbplats