Erik Dahlbergsgymnasiet
facebook
Jönköping kommun
Program
twitter
instagram

Inriktning Beteendevetenskap

Inom Beteendevetenskap intresserar vi oss mycket för människan i samhället och hur vi fungerar tillsammans.

Beteendevetenskapen grundar sig på de tre centrala ämnena psykologi, sociologi samt pedagogik. Inom sociologin fokuserars det på hur människor fungerar i grupp, men även enskilt, i samhället. Inom psykologin får man lära känna sig själv på ett djupare plan där även kunskap om andra individers tänkande och beteenden ligger i fokus. Pedagogiken är läran om lärandes utveckling utifrån ett kulturellt eller sociologiskt perspektiv. Här får du lära dig om olika strategier och tekniker inom undervisning.  Även ledarskap har en central roll i utbildningen där fokus ligger på hur individer utvecklas som ledare. Inom inriktningen läser du vidare i programfördjupningen Kulturmöten.

I programfördjupningen Kulturmöten fokuserar vi på att i framtiden kommer händelser och händelseutvecklingar i andra delar av världen spela en allt större roll för oss. Vi reser mer och mer, och önskan att besöka oss eller att bosätta sig i Sverige kommer sannolikt att öka. Antalet möten mellan människor med olika bakgrund, språk och kultur kommer att öka i ett sådant samhälle. Ett möte med denna verklighet kräver därför ett ledarskap som grundar sig i kunskap och förståelse. Det kräver också en god kommunikationsförmåga hos tjejer och killar som vill jobba med människor. I programfördjupningen läser du därför kursen Etnicitet och kulturmöten, som handlar om möten mellan olika kulturer. Du läser också Människans miljöer, som handlar om människors olika miljöer och livsvillkor. Programfördjupningen innehåller även möjligheten att själv välja en kurs. Där kan du t ex välja att läsa mer psykologi eller engelska. Tanken är att du ska ha en möjlighet att anpassa fördjupningen till dina egna önskemål.

Efter studenten är målet att du ska vara förberedd för fortsatta studier på högskola och universitet.

Dela p Facebook Dela p Twitter Pusha sidan Dela p Myspace Kom ihÂg sidan

Röst om SA

"Jag hade hört att det är fokus på studier på ED och att man på SA förbereds för det som kommer efter gymnasiet, och SA ger breda möjligheter vidare. Lärarna på SA är väldigt bra, vilket jag gillar. Jag kommer att plugga vidare till ett yrke där jag kan hjälpa andra så som psykolog eller advokat."

SANDRA SHAMAOON, SA 2016

Om SA på ED

Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00

Ansvarig
Göran Isberg

Synpunkter på webbplatsen
Om cookies
Till www.jonkoping.selänk till annan webbplats