Klimatsmart mat på ED

Under Klimatveckan 21-28 september kommer ED-elever att äta klimatsmart mat.

Mellan 21-28 september är det Klimatvecka i Jönköping. Under denna period kommer eleverna vid ED att äta klimatsmart mat som ett led i att förbättra miljön och sätta fokus på klimatfrågorna. Detta initiativ har spridit sig utanför skolans väggar och kommer att genomföras vid samtliga kommunala gymnasieskolor i kommunen. I kombination med den klimatsmarta maten kommer ED-elever i olika konstellationer delta vid Klimatkonferensen 2017 som hålls på Kulturhuset Spira i Jönköping. Klimatkonferensen tar sin utgångspunkt i en berättelse om framtid, innovation och utveckling utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Individens agerande har en stor betydelse för planetens stabilitet under en mycket lång tid framöver, vilket är ett budskap som ED-elever förhoppningsvis blir bärare av genom denna satsning.

Michael Kinnander, ED-lärare vid i Ma/Fy, om Klimatveckan:

- Erik Dahlbergsgymnasiet valde Klimatveckan som utgångspunkt för matsatsningen eftersom länet denna vecka har många aktiviteter kopplat till klimat och miljö. Samtidigt är många andra aktörer såsom organisationer och företag engagerade under veckan. Ju fler som sätter fokus på vår miljö, livsstil och framtid desto lättare är det att få andra engagerade inom området, vilket i slutändan gynnar oss alla.

Vasa Ostrovac, kökschef på ED, om den klimatsmarta maten:

-När vi har planerat denna klimatsmarta veckomeny har vi utgått från vår grundmatsedel och de produkter som vi har på vårt livsmedelsavtal, den veckan som klimatveckan infaller på. Då Livsmedelsverkets rekommendationer kan kopplas mot de nationella miljömålen, är matsedeln redan från början ganska klimatsmart med de livsmedelsvalen för bra matvanor. De förändringar som vi har valt att göra utifrån vår grundmatsedel för att minska ytterligare matens miljöpåverkan och få matsedeln mer klimatsmart är att servera några fler vegetariska rätter samt att minska ytterligare på köttråvaror genom att tillsätta mer grönsaker eller ersätta med baljväxter.